ΙΧΘΥΣ: Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ

Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Χαλάρωσε…

Αποτέλεσμα εικόνας για γιόγκα
–Χαλάρωσε, φίλε μου. Υπάρχει μια γυμναστική που σε απαλλάσσει από το άγχος. Κάνεις μαθήματα γιόγκα και νιώθεις πιο καλά.
–Νιώθεις πιο καλά, αλλά δεν πας καλά…
Γνωρίζεις…
Τι είναι η γιόγκα;
–Η λέξη «γιόγκα» (yoga) στα ινδικά σημαίνει την «ένωση», «τη σύνδεση» του ανθρώπου με το Μπράχμαν, την ύψιστη πραγματικότητα στην οποία πιστεύουν οι Ινδουιστές, αλλά σημαίνει και την τεχνική που με οκτώ στάδια «οδηγεί στην ένωση» αυτή.
–Η γιόγκα είναι γυμναστική, λένε. Ποιο το πρόβλημα αν προέρχεται από την Ινδία;
Αλλάζεις θρησκεία κάνοντας γιόγκα;
–Βρίσκεσαι στο χώρο μιας άλλης θρησκείας, ακόμη κι αν είσαι αρχάριος. Αν και οι γκουρού (οι δάσκαλοι γιόγκα) στην Ινδία διδάσκουν πως τα κατώτερα στάδια δεν διαχωρίζονται από τα επόμενα, τα κέντρα γιόγκα στον Δυτικό κόσμο περιορίζονται συνήθως μέχρι το 4ο ή 5ο στάδιο. Ωστόσο ύστερα από το 2ο στάδιο, αυτός που κάνει γιόγκα (ο γιόγκι) παίρνει από τον γκουρού ένα νέο όνομα και μία τελετουργική φράση την οποία οφείλει να επαναλαμβάνει επίμονα. Στο 6ο στάδιο πρέπει να επαναλαμβάνει διαρκώς την ινδουιστική συλλαβή AUM (ΟΜ), που αποτελείται από το αρχικό γράμμα του ονόματος τριών θεών τους.
Ξέρεις ότι πολλές στάσεις της γιόγκα είναι στάσεις λατρείας Ινδουιστικών θεοτήτων; Διάβασα ότι έμπειροι γκουρού στην Ινδία υποστηρίζουν πως κάθε άσκηση συνδέεται με κάποια ινδουιστική θεότητα, με κάποια δαιμονική οντότητα δηλαδή, της οποίας η ενέργεια εισρέει ελεύθερα στον ασκούμενο.
Εκτίθεσαι στην επιρροή του διαβόλου;
–Άκουσε τη συγκλονιστική μαρτυρία ενός πρώην γκουρού, του Rabindranath Maharaj: «είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πνευματικά όντα που μπορούν να πάρουν στα χέρια τους τη διάνοια του ανθρώπου και να την κατευθύνουν όπως θέλουν, όταν ο άνθρωπος μέσω της γιόγκα παραδίδεται σε μια παθητική κατάσταση». Και ο Κλάους Κένεθ, Τσεχοσλοβάκος συγγραφέας, πρώην γιόγκι, που μετά από μεγάλη περιπλάνηση μεταστράφηκε στην Ορθοδοξία, μαρτυρεί: «Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει τον τρόμο μου, όταν δαίμονες με επισκέπτονταν στη διάρκεια, αλλά και μετά το διαλογισμό… Ήταν βιολογικά ορατοί, πραγματικές υπάρξεις».
Οι Χριστιανοί Ινδοί κάνουν γιόγκα;
Και οι δύο παραπάνω συγγραφείς διαβεβαιώνουν πώς όταν κάποιος Ινδός γίνει Χριστιανός, σταματά άμεσα τη γιόγκα και ποτέ δεν ξανασχολείται με αυτήν. Κι ας γνωρίζεις πώς όταν το 2015 ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 21η Ιουνίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα», η Εκκλησία της Ελλάδος ενημέρωσε τους ορθόδοξους Χριστιανούς ότι: «η Γιόγκα αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της θρησκείας του Ινδουισμού, και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των Χριστιανών».
Κάποιοι προτείνουν να χρησιμοποιείται η γιόγκα ως απλή γυμναστική σε συνδυασμό με τη χριστιανική παράδοση: π.χ. οι επαναλαμβανόμενες φράσεις της να είναι προσευχές.
–Ειδικοί θρησκειολόγοι όμως υποστηρίζουν ότι αυτό είναι αδύνατο. Η προσπάθεια αυτή μοιάζει με την απόπειρα να διαχωριστεί το μυϊκό σύστημα του ανθρώπου από το νευρικό.
Εξάλλου η γιόγκα δεν είναι σπορ, ούτε αποσκοπεί στη σωματική ευεξία. Λίγο τρέξιμο ή λίγη γυμναστική φέρνει τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα.
Μήπως με τον διαλογισμό καταφέρεις να βρεις τον εαυτό σου;
–Πώς είναι δυνατόν να βρεις τον εαυτό σου με μια τεχνική που έχει στόχο της την απώλεια της αυτοσυνειδησίας, ώστε να μην αντιλαμβάνεσαι εν τέλει ούτε χρώμα, ούτε οσμή, ούτε ήχο… ούτε τελικά ποιος είσαι;
Για τη νοοτροπία της Δύσης διαλογισμός σημαίνει συγκέντρωση της σκέψης. Για την ανατολική φιλοσοφία όμως συνεπάγεται και την προσπάθεια να γνωρίσεις την πραγματικότητα του κόσμου, ώστε να νεκρώσεις κάθε επιθυμία σου για δράση. Έτσι εξηγείται το γιατί λαοί που εγκολπώνονται αυτή τη θρησκεία παρουσιάζουν παθητικότητα κι υπανάπτυξη.
–Πειστικά τα επιχειρήματά σου και βοηθούν έναν πιστό Χριστιανό να αποφασίσει:
Δεν κάνω γιόγκα, γιατί:
Δεν θέλω να «χαλαρώνω» μπροστά στα προβλήματά μου. Αγωνίζομαι με δύναμη κι ελπίδα ζητώντας βοήθεια από τον Θεό, που όλα τα γνωρίζει κι όλα τα μπορεί.
Είμαι βέβαιος πώς ό,τι επιτρέπει βγαίνει σε καλό σε όσους Τον αγαπούν και μένουν κοντά Του, γι’ αυτό κι είμαι ειρηνικός κι όχι απαθής.
Δεν στοχεύω να σβήσω μέσα στο απρόσωπο θείο, αλλά να επικοινωνώ προσωπικά κι ελεύθερα με τον Θεό και Σωτήρα μου, που με τον Σταυρό Του νίκησε τον θάνατο και χαρίζει ζωή αιώνια.
Γνωρίζω ότι οι μέθοδοι της γιόγκα σε εγκλωβίζουν σε μια εγωκεντρική τεχνική και σε εκθέτουν στην πονηρία του εχθρού μας.
Εμπιστεύομαι τις συμβουλές των αγίων μας.
Λένε ότι είχε επισκεφθεί τον άγιο Παΐσιο κάποιος πλούσιος που για χρόνια ήταν μαθητής του Ινδού Γκουρού Μαχαράτζι. Ο Γέροντας του απεκάλυψε διάφορα περιστατικά από τη ζωή του. Εντυπωσιασμένος εκείνος από τα πνευματικά χαρίσματα του Γέροντα, τον ρωτούσε για τον διαλογισμό και τις διάφορες τεχνικές του. Ο Άγιος τον διέκοψε με καλοσύνη:
–Κοίταξε, παιδί μου, δεν έχουν σημασία οι τεχνικές. Προσπαθείτε κι εσείς, αλλά εκεί που σκάβετε δεν υπάρχει χρυσός, αλλά διάβολος. Ο Χριστός είναι ο χρυσός.