ΙΧΘΥΣ: Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Κυριακή προ των Φώτων - «φωνή βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ…»

Αποτέλεσμα εικόνας για Κυριακή προ των Φώτων
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ: Μάρκου α΄ 1 – 8
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Β΄ Τιμ. δ΄ 5 - 8
Αύριο εορτάζουμε τα Θεοφάνεια. Μεγάλη εορτή της χριστιανοσύνης. Ο Ιησούς Χριστός, προσέρχεται στον Ιορδάνη ποταμό, όπου ο Ιωάννης, ο βαπτιστής, θα τον βαπτίσει. Είναι η κορυφαία στιγμή, όπου για πρώτη φορά, θα φανερωθούν μαζί τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Ο Ιησούς βαπτιζόμενος από τον Ιωάννη, το Άγιο Πνεύμα, σαν ένα περιστέρι και η φωνή από τον ΘεόΠατέρα: «σύ εἶ ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν σοί εὐδόκησα».
 Κύριο και σημαντικό πρόσωπο, μετά την θαυματουργική εμφάνιση του Τριαδικού Θεού, είναι ο Ιωάννης ο βαπτιστής, αγαπητοί μου αδελφοί. Προφήτης και βαπτιστής, ο Ιωάννης, σύγχρονος του Ιησού Χριστού, με αποστολή καθορισμένη από τον Θεό, να προετοιμάσει την έλευση του Κυρίου μας.
Έφτασε στην έρημο ο Ιωάννης για να καλέσει τους ανθρώπους να μετανοήσουν. Βρισκόταν εκεί στην έρημο, για να ετοιμάσει «τήν ὁδόν Κυρίου» υπακούοντας στην εντολή του Θεού, όπως αναφερόταν στην προφητεία. «Ἰδού ἐγώ ἀποστέλλω τόν ἄγγελόν μου πρό προσώπου σου, ὃς κατασκευάσει τήν ὁδόν σου ἒμπροσθέν σου», λέγει ο επουράνιος Πατήρ, διά του προφήτου.

 Στέλνω πριν από τον Μεσσία, τον απεσταλμένο μου, να προετοιμάσει τις ψυχές των ανθρώπων, για να δεχτούν τον Σωτήρα. Πιστός στην εντολή, ο Ιωάννης, έσπευσε στον έρημο και αφιλόξενο τόπο, κοντά στον Ιορδάνη ποταμό και άρχισε να κηρύττει. Με το κήρυγμά του καλούσε τους ανθρώπους να συναισθανθούν την αμαρτωλότητα τους, να μετανοήσουν για τις αμαρτίες τους και να βαπτισθούν στα νερά του Ιορδάνη ποταμού. Κόσμος πολύς συνέρρεε από την Ιουδαία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του και ακούοντας το κήρυγμα πήγαιναν, εξομολογούντο τις αμαρτίες τους και βαπτίζονταν.
 Από την εποχή που οι πρωτόπλαστοι παραβαίνοντας την εντολή του Θεού, έχασαν τον παράδεισο, ο Θεός δεν έπαυσε να φροντίζει για τα δημιουργήματά Του. Πολλές φορές, ο Θεός έστειλε προφήτες, οι οποίοι προσπάθησαν, κυρίως με το δημόσιο κήρυγμά τους αλλά και με προσωπικές συμβουλές, να επαναφέρουν τους ανθρώπους στον δρόμο του Θεού. Οι άνθρωποι δυστυχώς έμειναν προσκολλημένοι στην αμαρτία. Δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τα μηνύματα που έστελνε με τους πολλούς προφήτες που έστειλε κατά καιρούς στον Ισραήλ. Τελευταίος λοιπόν, από τους προφήτες είναι ο Ιωάννης. Προπομπός, πρόδρομος, που προετοιμάζει τον κόσμο να υποδεχθεί, τον Μεσσία Χριστό, ο Ιωάννης. Είναι όπως αναφέρει άλλη προφητεία: «φωνή βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ, ἑτοιμάσατε τήν ὁδόν Κυρίου, εὐθείας ποιεῖτε τάς τρίβους αὐτοῦ». Ο προφήτης στον οποίο αναφερόμαστε, ο μεγαλοφωνότατος των προφητών Ησαϊας: Φωνή του ανθρώπου που κραυγάζει στην έρημο, λέγει. Ετοιμάσετε τον δρόμο, δηλαδή τις ψυχές των ανθρώπων, να τις επισκεφθεί ο Κύριος, κάμετε ίσιους και ομαλούς τους δρόμους, από όπου θα περάσει. Αυτό λοιπόν ήταν το έργο, που έπρεπε να ολοκληρώσει ο Πρόδρομος Ιωάννης: Κηρύττει την ανάγκη μετανοίας για την συγχώρηση των αμαρτιών. Εξομολογεί τους προσερχομένους σ’ αυτόν και τους βαπτίζει. Τόνιζε ωστόσο, στο κήρυγμά του. «ἒρχεται ὁ ἰσχυρότερός μου, ὀπίσω μου, οὗ οὐκ εἰμί ικανός κύψας λῦσαι τόν ἱμάντα τῶν ὑποδημάτων αὐτοῦ». Μετά από εμένα έρχεται ο ισχυρότερος, που εγώ δεν είμαι ικανός ούτε να σκύψω και να λύσω τα κορδόνια των υποδημάτων του. Και συμπληρώνει, τονίζοντας την ταπεινοφροσύνη του, αλλά και τη διαφορά του από τον Μεσσία. Λέγει, λοιπόν, «εγώ σας βάπτισα στο νερό, ενώ Εκείνος, ο Χριστός, θα σας βαπτίσει με το Άγιο Πνεύμα και θα καθαρίσει τις ψυχές σας». Η ανταπόκριση του λαού είναι θεαματική. Πράγμα που φανερώνει ότι ο Ιωάννης έχει πετύχει στο έργο του. Είναι πλέον έτοιμος ο Εβραϊκός λαός να υποδεχτεί και το κήρυγμα σωτηρίας του προαναγγελθέντος Μεσσίου. Δυστυχώς όμως μόνο μέρος του περιούσιου λαού, θα αντιληφθεί ότι έφθασε ο Μεσσίας και αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός.
 Εμείς όμως, αγαπητοί μου αδελφοί, είχαμε την θεία ευλογία να γεννηθούμε και βαπτισθούμε Χριστιανοί, να δεχτούμε το «ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ» βάπτισμα, να ακούσουμε τη διδασκαλία Του στη γλώσσα μας, να γίνουμε ο πραγματικά περιούσιος λαός του Κυρίου. Ωστόσο δεν είναι αρκετό αυτό, και δεν παύει να ισχύει και για εμάς η πρόσκληση του Ιωάννη του Πρόδρομου, για μετάνοια και εξομολόγηση. Είναι το ένα από τα δυο τουλάχιστον μηνύματα που μας τονίζει η σημερινή ευαγγελική περικοπή. Ιδιαίτερα τώρα με τον νέο χρόνο. Να αποφασίσουμε να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Να μετανοήσουμε, δηλαδή να αντιληφθούμε τα λάθη μας και να αποφασίσουμε να μην τα επαναλάβουμε, να εξομολογηθούμε τις αμαρτίες μας. Υπάρχει κι ένα άλλο μήνυμα για τον σύγχρονο υπερόπτη άνθρωπο, που πιστεύει ότι είναι παντοδύναμος, και ότι δεν έχει καμιά, και από κανένα ανάγκη. Ο Πρόδρομος Ιωάννης, ζούσε στην ερημιά της Ιουδαίας, «ἐνδεδυμένος τρίχας καμήλου και ζώνην δερματίνην περί τήν ὀσφῦν αὐτοῦ, καί ἐσθίων ἀκρίδας καί μέλι ἂγριον». Απλό και απέριττο το ένδυμά του, φτιαγμένο από μαλλί της καμήλας και μια δερμάτινη ζώνη στη μέση του. Η τροφή του; Και αυτή απλή και φτωχική. Λίγα τρυφερά αγριόχορτα και μέλι από άγριες μέλισσες της περιοχής. Αλλά δεν είναι αυτό το κυριότερο δείγμα της μεγάλης του ταπεινοφροσύνης. Τόνιζε πάντοτε με έμφαση στο κήρυγμά του, «ὅτι ἒρχεται ὁ ἰσχυρότερός μου» και «αὐτός βαπτίσει ὑμᾶς ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ». Αυτός, δηλαδή ο Ιωάννης ήταν απλώς ο προπομπός. Δε δυσκολεύτηκε να τονίζει ότι αυτός μόνο ετοίμαζε, εξομάλυνε τον δρόμο του Χριστού. Ήταν ταπεινόφρων, πιστός στο θέλημα του Θεού, αλλά είχε και το θάρρος να ελέγχει τα κακώς κείμενα. Να ελέγχει τον αμαρτωλό Ηρώδη, και την Ηρωδιάδα για την παράνομη σχέση και τον αμαρτωλό βίο τους, χωρίς να φοβάται τις συνέπειες, που δεν άργησαν. Δεν άργησαν όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, όταν είχε ολοκληρώσει πλέον το έργο του οδοποιού για τον Μεσσία Χριστό. Και έμεινε κηρύττων και βαπτίζων μέχρι τη σύλληψή του από τους στρατιώτες του Ηρώδη, τη φυλάκιση και τελικά τον αποκεφαλισμό του, για να ικανοποιηθεί η απαίτηση της Ηρωδιάδας. Να κρατήσουμε και να βιώσουμε και εμείς τα διδάγματα από τη ζωή μας, και το κήρυγμα του Ιωάννη, αρχίζοντας από σήμερα. Γένοιτο!  
Δ.Γ.Σ.