ΙΧΘΥΣ: Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

«Ακόμα και αν υπάρχει Θεός, το να Τον προσεγγίσεις είναι παραλογισμός». Τι απαντάμε;



Τι λέμε σε αυτούς που απορρίπτουν την θρησκεία προβάλλοντας το ότι ακόμα και να υπάρχει Θεός, επειδή δεν είναι κάτι το απτό, όχι απλά δεν μπορείς, αλλά δεν έχεις και το δικαίωμα να προσπαθήσεις να Τον προσεγγίσεις γιατί έτσι παραλογίζεσαι και δεν θα είσαι ποτέ σίγουρος ότι η κατεύθυνση σου στην πίστη είναι η σωστή
Μπορεί να προσεγγιστεί ο Θεός;
Αυτό το ερώτημα απασχόλησε για πολλούς αιώνες τους θεολόγους και μάλιστα η αναζήτηση της απάντησης κορυφώθηκε τον 14ο αιώνα όπου και διατυπώθηκε η ορθόδοξη θέση με βάση τη διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.
Η απάντηση είναι: Ναι. Μπορεί να προσεγγιστεί ο Θεός. Προσοχή: ο Θεός δεν μπορεί να προσεγγιστεί στην ουσία Του, δηλαδή δεν μπορούμε να μάθουμε πώς είναι, αλλά μπορούμε να προσεγγίζουμε τις ενέργειες και την παρουσία Του μέσα στον κόσμο και, ακόμη σημαντικότερο, να ερχόμαστε σε σχέση μαζί Του, δηλαδή π.χ. να επικοινωνούμε μαζί Του (με την προσευχή), να Τον δεχόμαστε μέσα μας (με τα ορατά είδη του άρτου και του οίνου στη Θεία Κοινωνία). Ούτως ή άλλως, μετά την πτώση του ανθρώπου και την έξωσή του από τον Παράδεισο, ο Θεός είναι Εκείνος που έκανε το μεγάλο βήμα στην προσέγγιση, με την Ενσάρκωση του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος.
Ο Χριστός ήλθε στη γη, Τον είδαμε, Τον ακούσαμε, φάγαμε μαζί Του, τον αγγίξαμε, Του αντιμιλήσαμε, Τον χτυπήσαμε, Τον σταυρώσαμε! Και απ’ όταν Εκείνος αναστήθηκε και αναλήφθηκε, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλους τους αιώνες εξακολουθούν να είναι πιστοί στο όνομά Του, που δεν είναι όνομα ενός νεκρού της παλιάς εποχής, αλλά του ζωντανού Υιού και Λόγου του Θεού. Και όταν σχετίζεσαι, μιλάς και συναναστρέφεσαι με ένα ζωντανό Όν (και ο Θεός είναι ο όντως Ων), μόνο παραλογισμός δεν μπορεί αυτό να θεωρηθεί[1]. Και πόσο πιο πειστικό είναι ότι δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι διαμέσου των αιώνων δέχθηκαν να βασανιστούν και να μαρτυρήσουν για το όνομά Του, γεμίζοντας τα μαρτυρολόγια με τα δικά τους ονόματα…
Πότε η κατεύθυνσή μας στην πίστη είναι σωστή;
Όταν ακολουθούμε τις εντολές του Θεού. Ποιες είναι οι εντολές του Θεού; Η αγάπη προς τον Θεό και η αγάπη προς τον πλησίον. Και πώς αυτές γίνονται πράξη; Με τις «οδηγίες» που ο Ίδιος μας έχει αφήσει: την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας. Όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για το πώς είναι η ζωή κοντά στον Θεό, κλείνονται μέσα στα δύο αυτά στοιχεία, την Αγία Γραφή και την Ιερά Παράδοση.
Αλλά βέβαια αυτός ο αγώνας είναι πολύ δύσκολος, είναι «βουνό» αν κάποιος προσπαθήσει να τον κάνει μόνος του. Γι’ αυτό, τα πράγματα απλουστεύονται αν κάνουμε ακριβώς μία κίνηση, η οποία είναι απαραίτητη: να έχουμε κάποιον πνευματικό πατέρα, που θα μας κατευθύνει προς το θέλημα του Θεού. Και η υπακοή στον πνευματικό πατέρα που θα επιλέξουμε με προσοχή, θα είναι αυτή που θα μας κάνει βέβαιους ότι ακολουθούμε σωστή κατεύθυνση στην πίστη μας.
[1] Το πώς προσεγγίζεται ο Θεός, είναι ένα μεγάλο ζήτημα, βέβαια. Πρέπει κανείς να έχει κατ’ αρχάς ανοιχτά τα πνευματικά του μάτια, να «πιάνει» δηλαδή τις ενέργειες του Θεού μέσα στον κόσμο και, δεύτερον, να έχει την απαραίτητη ταπείνωση. Ο Θεός δεν προσεγγίζεται από εγωιστές…
πηγή